KanelBullar/Vaniljbullar

En favoritfika skulle man kunna säga, Kanelbullar/Vaniljbullar



Vetedeg räcker till ca. 28 bullar

5 dl
mjölk
50 gram
jäst, för söta degar
1 dl
strösocker
1 tsk
salt
1 tsk
kardemumma, malen
15-16 dl
vetemjöl
125 gram
smör eller margarin
1 st
ägg, till pensling


pärlsocker, till garnering
Fylllning per platta
100 gram
smör eller margarin
1 dl
strösocker
2 msk
kanel, mald (Vanillin)

Smält margarinet och tillsätt sedan mjölken, värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölkblandningen och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen, först margarin(eller smör) och sedan socker och tillsist Kanel och rulla ihop längs breddsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem på plåten täckt med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 13-15 minuter, tills de är gyllenbruna. Tag ut ur ugnen och låt sedan bullarna svalna övertäckta med bakduk.


TIPS!

Låt alltid jäsa klart, då får du det bästa resultatet.

Öppna inte ugnen i onödan, då är risken stor att bullarna blir torra



Tack för idag ^^

/HK

3 Rätters - Del 3

Sista rätten i menyn blir WhiteCrisp med Melbasås, mycket smarrigt ^^



White Crisp 2 Portioner

1 dl Vispgrädde
50 g Vit choklad
1-2 msk Daimkulor


Hacka ned chokladen

Värm upp grädden precis under kokpunkten (85°C) och tag bort från värmen.

Häll i chokladen i grädden och vispa tills den har smält helt.

Kyl ned ordentligt (ca. +8°C).

Vispa tills det är fluffigt och rör sedan ned Daimkulorna.

Stjälp upp på en tallrik med en melbasåsspegel, garnera ev. med ett myntablad.


Melbasås 2 portioner

100 g Hallon (tinade frysta går utmärkt)
1/2 - 1 msk Vatten
1/2 - 1 msk Florsocker

Pressa bären genom en sil i en skål.

Tillsätt florsockret under vispning, den större mängden för riktigt syrliga bär.

Tillsätt endast vatten om konsistensen är för tjock.

Servera kall till Parfait eller mousse.


TIPS!

Inga idag =/

Tack för denna gång

/HK

3 Rätters - Del 2

Glömde skriva att det blev ett 3-delat inlägg ^^

Här kommer huvudrätten, Schnitzel, Bea, och Pommes chateau



Schnitzel 2 portioner

2 st Skinkschnitzlar (ca 100-150g st) (alternativt 300g fläskfile som du delar i 2 och bankar ut)
2 Ägg (beroendes på storleken kan det krävas 3st)
3-4 dl Ströbröd
2 dl Vetemjöl
Salt och peppar efter smak

Margarin till stekning


Knäck upp ägg i en djup tallrik, häll upp mjölet tillsammans med salt och peppar i en djup tallrik och häll upp ströbröd i en djup tallrik.

Vispa äggen med en gaffel, blanda mjölet ordentligt med saltet och pepparn.

Vänd schnitzlarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd (var noga med att det täcker ordentligt)

Stek på medelhög värme tills de är gyllenbruna och genomstekta.


Klyftpotatis 2 portioner

6-8 Medelstora Potatisar
Salt
Vatten till kokning

Grillkrydda, Granulerad vitlök, Lökpulver, svartpeppar och salt till stekningen
Margarin till stekning


Borsta potatisen och skär upp i klyftor (ca. 6 st per potatis).

Lägg i kastrull och täck med vatten.

Tillsätt 1 eller 2 tsk med salt.

Koka upp potatisen och stäng plattan omgående.

Häll av vattnet.

Stek klyftorna med kryddorna tills de har fått fin färg.

Bearnaisesås 2 portioner

1/2 st
gul lök
0,5 dl
vinäger
5 st
vitpepparkorn
1,5 st
äggula(or)
125 gram
skirat smör


salt
0,5 msk
persilja, finhackad


cayennepeppar
0,5 krm
dragon

Finhacka löken. Krossa vitpepparkornen. Lägg lök, pepparkorn, vinäger och dragon i en kastrull. (Det går bra att använda både torkad och inlagd dragon.) Låt koka in tills en tredjedel återstår. (reducera)

Ta kastrullen från värmen. Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder.

Smaksätt med salt, peppar, persilja, finhackad dragon och ev cayennepeppar.

(Sista receptet lånat tasteline)

TIPS!

Servera alltsammans med Citron, ansjovis och Kapris (föredrar själv coktailkapris) Alla de klassiska tillbehören till just schnitzel. En god Sallad till passar också alldeles utmärkt.

Byta ut Grisköttet mot Kalv för att få en äkta Wienerschnitzel.

Koka inte Klyftpotatisen alls utan endast ett uppkok och häll av vattnet, annars är risken stor att ni får en mosig klyftpotatis.

Alternativt tillvägagångssätt på bearnaisen:
Gör reduktionen
Skira smöret
Separera äggulorna och lägg de i en vid kastrull tilsammans med reduktionen (ta i en skvätt honung, det ger fin smak)
Värm gulorna+reduktion under vispning på mycket svag värme, håll även smöret varmt på mycket svag värme.
När gulorna är riktigt krämiga, tillsätt det skirade smöret mycket långsamt, under vispning, först och snabbare efter hand tills allt smör är tillsatt.
Salta, peppra och ha i ett stänk cayennepeppar efter smak och tycke.
Om ni har för hög värme när ni gör på detta sätt blir det äggröra av er bearnaise, men om ni följer mitt sätt ovan och är lite försiktiga så sparar ni en hel del tid, plus att ni slipper vattenbaden

Mjölkfri variant på bea:n gör ni genom att byta ut smöret till mjölkfritt margarin, detta funkar alldeles utmärkt och ger mjölkallergiker och laktosinoleranta en möjlighet att få smaka en riktigt god sås ^^

Sista receptet på 3-rättersmenyn imorgon ^^

/HK

3 Rätters

Idag får ni en Förrätt, och en riktigt klassisk och enkel sådan ^^



Toast Skagen 2 Portioner

2 skivor Formfranska
1 dl Majonnäs
1-2 msk Dill
1 msk Röd Rom
20 st Räkor med skal, Stora
2 Salladsblad
Salt
Peppar
Citron
1 Stjälk Dill

Margarin till stekning


Skala räkorna.

Blanda ihop dill, majonnäs, Röd rom och skalade räkor, smaka av med salt och peppar.

Skär till lämplig form på brödet, runt eller fyrkantigt brukar bli bäst.

Stek brödet i margarinet till det blivit gyllenbrunt, tag av från stekpannan och låt svalna.

Skiva upp citronen tunt och lägg ett snitt in till mitten på skivorna.

Lägg upp i följande ordning: Bröd, Salladsblad, Skagenröra, Citron, Dillkvistar


TIPS!

Tänk på att inte ha för mycket margarin när du steker brödet, då blir det fettigt och äckligt.

Snyggast blir det om man försöker få lite höjd på Toasten, det ger ett lite pampigare intryck.

Ett snyggt och gott garneringstips är löjrom, men då får man plocka bort den röda romen ur receptet och inte blanda den i röran.



Det var det hele =)

/HK

Kladdisar

Idag får ni ett fikatips som vi precis testat att göra, Kladdkaka i muffinsform, bokstavligt talat ^^

Kladdisar

Kladdisar - 25st

3 Ägg
3 dl Socker
1,5 dl Mjöl
5 msk Kakao
1 tsk Vaniljsocker
1 krm Salt
150 g Smält margarin eller smör

Sätt Ugnen på 175°C.

Vispa ihop Ägg, socker och salt poröst.

Blanda de torra ingredienserna väl och blanda sedan i dem i äggsmeten.

Blanda i det smälta fettet

Placera muffinsformarna och fyll dem till ca 3/4

Sätt in i mitten av ugnen och kontrollera efter 10 minuter

Om de är lite kladdiga uppepå, låt stå 2 minuter till, testa sedan med provsticka, det ska fastna lite kladd men det ska inte vara flytande utan mittemellan fast och flytande konsistens, typ klibbigt

Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund

Servera medans de är ljumna, gärna med en skvätt vispad grädde och en kopp Java


TIPS!

I vanliga fall kan det ta tid från flytande till kladdigt när man gör kladdkaka, när du gör dessa går det väldigt fort, därför får man ha bra koll efter ca. 10 minuter.

Blanda innebär just det, blanda, och det helst med en slickepott, vispar man kan ytan bli rätt hård när de är färdigbakta.

För en lite kraftigare chokladsmak, tillsätt ytterligare 1 msk med kakao. man kan även byta ut kakaon mot 150g smält mörk choklad, det ska då blandas i innan de torra ingredienserna.


Hej Svejs

/HK

Matbröd

Detta recept jag ger er idag är ett som jag har mycket nytta av och som jag har märkt uppskattas en hel del :)
Det finns ett gäng variationer man kan tillämpa, dessa finner ni i tipsen.

Matbröd

Matbröd - 2 Limpor

12-13 dl Mjöl
5 dl Vatten, fingervarmt (37°C)
50 g Jäst
1 msk Socker
1 tsk Salt
1 msk Olja

Sätt ugnen på 225°C

Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet tills jästen är löst.

Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och olja

Blanda i 11 dl mjöl, använd gärna en träslev eller allra helst en handmixer med degkrokar.

När degen börjar bli mer "kompakt" tillsätt lite mjöl i taget, bäst resultat blir det om degen precis klibbar, men inte fastnar på fingrarna.

Strö en liten skvätt mjöl uppepå degen och låt sedan jäsa övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.

Knåda och bearbeta degen och forma sedan 2 limpor, Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt sedan jäsa övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.

Om du vill kan du nu pensla bröden med vatten, Uppvispat ägg, uppvispad äggula eller uppvispad äggvita med en skvätt socker i.

Ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175°C

Efter ca. 30 minuter är det dags att plocka ut bröden, men kontrollera först om det har fått färg, gyllenbrunt är bäst.

Låt svalna en smula på galler, med bakduk om du vill ha en mjukare skorpa och utan om du vill ha en hårdare skorpa.

Skiva upp och njut med gott pålägg eller bara vanligt bordsmargarin


TIPS!

Om du valde att inte pensla bröden kan du när du precis tagit ut dem ur ugnen pensla dem med lite vatten, då får du en kraftigare skorpa.

I regel gäller att ju mer du bearbetar degen för hand desto bättre blir resultatet.

Mängden mjöl som totalt sett går åt är i runda slängar 1 kg (ca. 1/2 standard paket)

Lite variationer i recptet är som följer:
Byta sockret mot honung, demerasocker eller sirap.
Byta ut saltet mot havssalt
Byta ut 1-2 dl mjöl mot ett grövre mjöl t.ex. grovt rågmjöl, grahamsmjöl, rågsikt m.m.
Tillsätta solroskärnor, pumpafrön eller linfrön
Tillsätta ett par klyftor med vitlök
Tillsätta en påse med brödkryddor
Öka mängden olja till 1 dl, behövs lite mer mjöl även om man gör detta (Blir mer åt franskbrödshållet då)


Tack för idag :)

/HK

Pannkakor, lyxpannkakor och raggmunkar

Dagens recept blir ett enkelt och vanligt men dock gott sådant :)
Många äter idag pannkakor som middagsmat, när jag jobbat så har jag haft det som en dessert till soppa, men dock är det så pass mäktigt att det inte är helt fel att köra det som middagsmat.


Pannkaka

Pannkakor 2 portioner (middag) 4 portioner (dessert)

3 Ägg
3 dl Mjöl
6 dl Mjölk
1/2 tsk salt
1 msk socker

Smör till stekning


Vispa ihop Ägg, mjöl, socker, salt, och en deciliter mjölk till en slät smet.

Tillsätt resten av mjölken och vispa till allt är väl blandat utan klumpar, om du inte får bort eventuella klumpar sila smeten genom en nätsil.

Stek på medelhög värme

Servera med grädde och sylt, sylt, socker, lönnsirap eller sirap

TIPS!

För allra bästa resultat låt smeten svälla i ett par timmar

När pannkakan har stelnat på ena sidan brukar det i regel vara dags att vända, men man kan lite försiktigt lyfta i ena kanten av pannkakan och kontrollera färgen som bör vara gyllenbrun

Använd gärna en handmixer för ett bättre reultat

Om du låter smeten stå och svälla, glöm inte att vispa emellanåt

För att göra laktosfri byt ut mjölken mot risdryck eller havreersättning, stek i mjölkfritt margarin och använd nedanstående recept som referens.

Lyxpannkakor

6 Ägg
7,5 dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk socker

Smör eller margarin till stekning

samma tillvägagångsätt som ovan

Och tillsist en liten klassiker som är en mycket god middagsrätt som ätes tillsamans med stekt rimmat fläsk

Raggmunkar

Raggmunkar 4 Portioner

8 Medelstora Potatisar (ca. 700g)
2 Ägg
4 dl Mjölk
2 dl Mjöl
1/2 tsk Salt
1 krm Malen vitpeppar
1/2 tsk Socker

600g Rimmat, skivat fläsk

Vispa ihop pankakssmeten precis som ovan.

Skala och riv potatisen på den fina sidan av rivjärnet.

Krama ur potatisen

Vispa upp pannkakssmeten precis innan du lägger i den rivna, urkramade potatisen

Blanda väl

Stek i Olja och margarin på medelhög värme

Stek det rimmade fläsket

Servera med Lingon och god sallad

TIPS!

Om du finner att det är svårt att vända kakorna testa att använda 2st stekspadar vid vändningen


Allt för idag ^^

/HK

Choklad Bavaroise

Dagens Recept blir på en helt underbart god efterrätt, såkallad sjuden chokladpudding.
Enligt min mening har man inte smakat chokladpudding förens man har ätit Choklad Bavaroise


mumsig chokladpudding

Choklad Bavaroise - 8 portioner

2,5 dl Mjölk
250g Mörk Blockchoklad
3 st Äggulor
75g Socker (ca 0,8 dl)
4 st Gelatinblad
3,5 dl Vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, hacka chokladen.

Vispa äggulorna, mjölken och sockret, låt sjuda till 85°C under vispning, tag bort från värmen.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem tilsammans med chokladhacket i krämen tills allt smält.

Passera gärna blandingen genom en sil och kyl sedan ner till rumstemperatur.

Vispa grädden och vänd ner i krämen, Häll uppp i portionsformar eller låt det vara kvar i bunken du använt.

Låt sedan bavaroisen stå kallt tills den stelnat, 3-4 timmar


Servera gärna med banansås(recept längre ned) och lättvispad vaniljgrädde.

TIPS!

För er som inte har en kökstermometer så kan jag säga att när den uppnått ca 85°C så är den mycket krämig i konstistensen och ångar en hel del.

För att göra denna dessert allergivänlig, använd choklad utan vare sig nötter, mandel eller mjölk och byta ut mjölken och grädden till havrebaserade produkter (typ oatly och gogreen)

Rekommenderar er att använda choklad av bättre kvalitet än typ ICA eller COOPs Block, använd helst choklad utan detta förfärliga ord "BLOCK" så får du en godare pudding.

Man kan även byta ut chokladen till t.ex. Toblerone och få en fantastiskt god och inte helt vanlig pudding (after eight går också bra)


Banansås

3 st Bananer
3 dl Vatten
1 dl Socker
1 dl Bananlikör (t.ex. pisang ambon)

Koka upp vattnet med sockret i, skumma och kyl sedan ner.

Mixa bananen med likören, smaksätt och reglera konstistensen med sockerlagen

TIPS!

Om du ej har eller vill ha likör i, tillsätt någon tesked med vaniljsocker istället, du kan även ta romextrakt blandat med sockerlagen om du vill undvika alkoholen.


Hållbarheten på såsen och puddingen är ca 2 dagar men bör givetvis ätas samma dag man gör den :)


Över och ut

/ HK


Välkommen till min matblogg!

Jag har jobbat som kock på ett fartyg i sverige och har iom detta yrke lagat väldigt mycket mat, (ca 550 lagade mål per år i 5 år)
Detta har lett till att jag har dels lärt mig laga väldigt varierad mat och dels att jag har utvecklat egna recept och förbättrat andra recept som jag nu vill dela med mig av.

Så ofta jag kan och har tid kommer jag att ladda upp bilder och recept till er som kikar in här emellanåt.

Första Receptet kommer här.



Pressgurka

1 dl Socker
1 dl Ättika
1/2 dl Hackad Persilja
1 tsk Salt
1 krm Malen Vitpeppar
1 Gurka

Blanda ättikan, sockret, saltet och pepparen tills sockret är löst.
Tillsätt persiljan.
Skiva gurkan tunt, bäst blir det med maskin men det går bra med en osthyvel också.
Lägg gurkan i t.ex en bunke, häll över ättiksblandningen, blanda runt, lägg en tallrik som täcker hyfsat uppepå gurkan och ställ tillsist en gryta med vatten i på tallriken så att gurkan hamnar under press.
Låt stå i kyl i minst 45 minuter
Servera till stek, diverse kött och färsrätter.

Gurkan blir bäst om man gör den dagen innan
Om man ska göra på 3 gurkor så räcker det med en dubbling av receptet.

Hållbarheten på denna gurka är ca 2 veckor till en månad, mycket beroendes på hur mycket den tas ut och in ur kylen.

Tack för denna gång :)

HK

RSS 2.0