Matbröd
Detta recept jag ger er idag är ett som jag har mycket nytta av och som jag har märkt uppskattas en hel del :)
Det finns ett gäng variationer man kan tillämpa, dessa finner ni i tipsen.

Matbröd - 2 Limpor
12-13 dl Mjöl
5 dl Vatten, fingervarmt (37°C)
50 g Jäst
1 msk Socker
1 tsk Salt
1 msk Olja
Sätt ugnen på 225°C
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet tills jästen är löst.
Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och olja
Blanda i 11 dl mjöl, använd gärna en träslev eller allra helst en handmixer med degkrokar.
När degen börjar bli mer "kompakt" tillsätt lite mjöl i taget, bäst resultat blir det om degen precis klibbar, men inte fastnar på fingrarna.
Strö en liten skvätt mjöl uppepå degen och låt sedan jäsa övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.
Knåda och bearbeta degen och forma sedan 2 limpor, Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt sedan jäsa övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.
Om du vill kan du nu pensla bröden med vatten, Uppvispat ägg, uppvispad äggula eller uppvispad äggvita med en skvätt socker i.
Ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175°C
Efter ca. 30 minuter är det dags att plocka ut bröden, men kontrollera först om det har fått färg, gyllenbrunt är bäst.
Låt svalna en smula på galler, med bakduk om du vill ha en mjukare skorpa och utan om du vill ha en hårdare skorpa.
Skiva upp och njut med gott pålägg eller bara vanligt bordsmargarin
TIPS!
Om du valde att inte pensla bröden kan du när du precis tagit ut dem ur ugnen pensla dem med lite vatten, då får du en kraftigare skorpa.
I regel gäller att ju mer du bearbetar degen för hand desto bättre blir resultatet.
Mängden mjöl som totalt sett går åt är i runda slängar 1 kg (ca. 1/2 standard paket)
Lite variationer i recptet är som följer:
Byta sockret mot honung, demerasocker eller sirap.
Byta ut saltet mot havssalt
Byta ut 1-2 dl mjöl mot ett grövre mjöl t.ex. grovt rågmjöl, grahamsmjöl, rågsikt m.m.
Tillsätta solroskärnor, pumpafrön eller linfrön
Tillsätta ett par klyftor med vitlök
Tillsätta en påse med brödkryddor
Öka mängden olja till 1 dl, behövs lite mer mjöl även om man gör detta (Blir mer åt franskbrödshållet då)
Tack för idag :)
/HK
Det finns ett gäng variationer man kan tillämpa, dessa finner ni i tipsen.

Matbröd - 2 Limpor
12-13 dl Mjöl
5 dl Vatten, fingervarmt (37°C)
50 g Jäst
1 msk Socker
1 tsk Salt
1 msk Olja
Sätt ugnen på 225°C
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet tills jästen är löst.
Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och olja
Blanda i 11 dl mjöl, använd gärna en träslev eller allra helst en handmixer med degkrokar.
När degen börjar bli mer "kompakt" tillsätt lite mjöl i taget, bäst resultat blir det om degen precis klibbar, men inte fastnar på fingrarna.
Strö en liten skvätt mjöl uppepå degen och låt sedan jäsa övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.
Knåda och bearbeta degen och forma sedan 2 limpor, Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt sedan jäsa övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.
Om du vill kan du nu pensla bröden med vatten, Uppvispat ägg, uppvispad äggula eller uppvispad äggvita med en skvätt socker i.
Ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175°C
Efter ca. 30 minuter är det dags att plocka ut bröden, men kontrollera först om det har fått färg, gyllenbrunt är bäst.
Låt svalna en smula på galler, med bakduk om du vill ha en mjukare skorpa och utan om du vill ha en hårdare skorpa.
Skiva upp och njut med gott pålägg eller bara vanligt bordsmargarin
TIPS!
Om du valde att inte pensla bröden kan du när du precis tagit ut dem ur ugnen pensla dem med lite vatten, då får du en kraftigare skorpa.
I regel gäller att ju mer du bearbetar degen för hand desto bättre blir resultatet.
Mängden mjöl som totalt sett går åt är i runda slängar 1 kg (ca. 1/2 standard paket)
Lite variationer i recptet är som följer:
Byta sockret mot honung, demerasocker eller sirap.
Byta ut saltet mot havssalt
Byta ut 1-2 dl mjöl mot ett grövre mjöl t.ex. grovt rågmjöl, grahamsmjöl, rågsikt m.m.
Tillsätta solroskärnor, pumpafrön eller linfrön
Tillsätta ett par klyftor med vitlök
Tillsätta en påse med brödkryddor
Öka mängden olja till 1 dl, behövs lite mer mjöl även om man gör detta (Blir mer åt franskbrödshållet då)
Tack för idag :)
/HK
Kommentarer
Trackback