Choklad Bavaroise

Dagens Recept blir på en helt underbart god efterrätt, såkallad sjuden chokladpudding.
Enligt min mening har man inte smakat chokladpudding förens man har ätit Choklad Bavaroise


mumsig chokladpudding

Choklad Bavaroise - 8 portioner

2,5 dl Mjölk
250g Mörk Blockchoklad
3 st Äggulor
75g Socker (ca 0,8 dl)
4 st Gelatinblad
3,5 dl Vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, hacka chokladen.

Vispa äggulorna, mjölken och sockret, låt sjuda till 85°C under vispning, tag bort från värmen.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem tilsammans med chokladhacket i krämen tills allt smält.

Passera gärna blandingen genom en sil och kyl sedan ner till rumstemperatur.

Vispa grädden och vänd ner i krämen, Häll uppp i portionsformar eller låt det vara kvar i bunken du använt.

Låt sedan bavaroisen stå kallt tills den stelnat, 3-4 timmar


Servera gärna med banansås(recept längre ned) och lättvispad vaniljgrädde.

TIPS!

För er som inte har en kökstermometer så kan jag säga att när den uppnått ca 85°C så är den mycket krämig i konstistensen och ångar en hel del.

För att göra denna dessert allergivänlig, använd choklad utan vare sig nötter, mandel eller mjölk och byta ut mjölken och grädden till havrebaserade produkter (typ oatly och gogreen)

Rekommenderar er att använda choklad av bättre kvalitet än typ ICA eller COOPs Block, använd helst choklad utan detta förfärliga ord "BLOCK" så får du en godare pudding.

Man kan även byta ut chokladen till t.ex. Toblerone och få en fantastiskt god och inte helt vanlig pudding (after eight går också bra)


Banansås

3 st Bananer
3 dl Vatten
1 dl Socker
1 dl Bananlikör (t.ex. pisang ambon)

Koka upp vattnet med sockret i, skumma och kyl sedan ner.

Mixa bananen med likören, smaksätt och reglera konstistensen med sockerlagen

TIPS!

Om du ej har eller vill ha likör i, tillsätt någon tesked med vaniljsocker istället, du kan även ta romextrakt blandat med sockerlagen om du vill undvika alkoholen.


Hållbarheten på såsen och puddingen är ca 2 dagar men bör givetvis ätas samma dag man gör den :)


Över och ut

/ HK


Kommentarer
Postat av: ViviVov

Man blir ju inte sugen till nån reda.

Ne neee =P

/Puss

2010-01-10 @ 16:47:20
URL: http://karlksguldisen.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0