Engelsk mörkaka med twist =)

En väldigt enkel kaka som jag gjorde nu nyligen, billig och god ^^



Engelsk Mörkaka - 16 bitar

5 dl Vetemjöl
1 dl Socker
2 tsk Vaniljsocker
175g Smör eller magarin

Garnering: (twisten)
1 tsk socker
1 tsk kanel

Tillvägagång:

Sätt igång ugnen på 200°

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke.

Hacka margarinet i små kuber och lägg i mjölblandningen.

Bearbeta alltsammans med händerna till det är en fast massa (som när man gör pajdeg!)

Låt vila i kyl en liten stund.

Dela degen i 2 och rulla till bollar, kavla ut dem till 2 runda kakor eller alternativt pressa ut dem direkt på den bakplåtstäckta plåten med händerna, de ska vara ca 20cm i diameter.

Strö över socker och kanel uppepå.

Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.

Ta ut ur ugnen och skär ut så att det blir 8 "tårtbitar" av varje kaka.

Sätt in i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Tag ut och låt kallna på plåten.

TIPS!

För mjölkfi variant, byta ut margarin eller smör till mjölkfritt margarin.

Allt för idag.

/HK

Rhode Island, Vinägrette och Västkustsallad

Avhandlar idag en Rhode islandsås, restaurangversionen (en av dem) Väldigt god till olika sallader
såsCopyright Felix...

Kanske ett tråkigt alternativ till en riktig rhode island =)

Rhode Island Sås - 8 port

4 dl Majonnnäs enligt förra inläggets recept
2 msk vispad grädde
3 msk Chilisås
1 tsk Whiskey, eller madeira
1 krm pepparot
Salt och peppar


Tillvägagång:

Gör majonnäsen

Blanda i chilisås och whiskey, eller madeira

Vänd i den vispade grädden och smaka av med salt och peppar.

Smaksätt eventuellt med pepparoten

TIPS!


Använd svartpeppar om du vill ha en lite "prickigare" sås, plus att smaken är lite anorlunda

Reglera konsistensen med mer vispad grädde om du tycker det blir lite för bastant.



Ytterligare en sås som är mycket vanlig är Vinaigrette, passar bra till de flesta sallader och är dessutom något nyttigare än de övriga såserna jag än så länge skrivit om.


Vinaigrette - drygt 1 liter


6 dl matolja
4 dl vatten
2 dl Vitvinsvinäger (funkar med balsamvinäger också)
Salt, malen vitpeppar och krossad svartpeppar

Tillvägagång:

Blanda salt, peppar, vinäger och vatten.

Tillsätt oljan ock blanda väl

Smaka av och tillsätt mer av salt och peppar efter smak och tycke

TIPS!


Du kan även tillsätta olika örtkryddor och viltlök, paprika eller nästan vilken krydda som helst, alt efter vad du själv tycker är gott.

man kan även tillsätta lite senap för att få en mer slät sås och en lite annorlunda men god smak. (jag föredrar Dijon)



Till alla dessa såserna kanske det skulle sitta med en god sallad? här får ni en klassisk sallad att avnjuta med dessa såserna.

Västkustsallad - 8 portioner

1 st Kokt hummer
1 st Kokt krabba
400g Räkor med skal
100g Musslor
4 dl Färska Champinjoner
2 dl Skållade strimlade tomater
2 dl Små gröna ärtor
2 dl Sparris med knopp
2 dl Strimlad paprika
1 st Finstrimlad grönsallad
4 dl Rhode islandsås enligt receptet ovan
2 dl Vinaigrette enligt receptet ovan

Garnering:

Salladsblad, Citron, Gurka, Kokt Ägg och Dillkvistar

Tillvägagång:

Gör såserna enligt recepten.

Skala räkorna och lägg upp på ett fat, Klyv sedan hummern och knäck klorna, tag ur stjärtköttet och skär i centimetertjocka skivor, lägg dett bredvid räkorna.

Gör likadant med krabban som med hummern.

Gör iordning de övriga ingredienserna så att allt är i jämnstora bitar (inte garnityret)

Lägg bredvid det övriga på fatet.

(Tänk på att allt ska räcka till 8 tallrikar)

Lägg Lite sallad i en hög på en tallrik, typ assietstorlek

Lägg skaldjuren med grönsaker emellan i grupper ovanpå, Häll försiktigt över lite vinaigrette (använd en matsked för enklaste fördelningen av såsen) så att salladen blir blank och fin.

Garnera med kluvna klor, Salladsblad, Gurka, Äggklyfta, Citronklyfta och dillkvistar.

Servera Rhode islanden bredvid ( a'part på fackspråk =P ) med smör och lite gott bröd.

TIPS!

Försök att lägga upp salladen så luftigt du kan för snyggaste upplägget

Det var alles för idag, blev en del =)

Smaklig spis. (eller stekjärn för den delen)

/HK

Majonnäs och remouladesås

Idag tänkte jag avhandla en liten enkel grundsås, majonnäs. Du tänker troligen att denna finns ju på tub, men om du frågar mig så kan den aldrig bli lika bra som den man kan göra själv, och en gigantisk fördel är självklart att du kan få både den smak och konsistens som du önskar.
Ett av de alternativen ute på marknaden Copyright findus...
Kanske ett alternativ om man har riktigt bråttom?

Majonnäs - ca. 1 liter

1 liter Matolja
4 st Äggulor
1 msk senap (Brukar blanda 50/50 svensk och fransk)
1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar och cayennepeppar

Tillvägagång:

Separera gulorna från vitorna vad gäller äggen och placera gulorna i en bunke.
Blanda gulorna med senapen och vispa (använd hemskt gärna en elvisp) tills det är väl blandat.
Fortsätt vispa och tillsätt oljan droppvis först och öka sedan på efterhand som det tjocknar, använder ni elvisp så kör på hög hastighet nu.
Fortsätt tills all oljan är tillsatt, tillsätt sedan vinägern, och om majonnäsen är för tjock reglera med vatten.
Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

TIPS!

Alla ingredienser ska ha samma temperatur, annars skär sig såsen högst troligast.
Tänk på att om ni tillsätter oljan för snabbt så är risken också stor att det skär sig, risken minskar dock något med elvisp.



Här får ni en god sås till den panerade fisken eller rostbiffen, majonnäsen ovan är grunden.

Riktig Remouladesås - 1,5 liter

1 liter Majonnäs
2 dl Vispgrädde
1/2 dl Finhackad Persilja
1/2 dl Finhackad kapris
1/2 dl Finhackad körvel
1/2 dl Finhackad Estragon (dragon)
1/2 dl Finhackad Pickles alt. ättiksgurka
2 msk ansjovisspad
Salt och peppar

Tillvägagång:

Gör majonnäsen enligt ovan.
Hacka alla kryddor och grönsaker.
Blanda ingredienserna och vänd ner lite av majonnäsen i taget.
Vispa grädden och vänd ner den.
Smaka av med salt och peppar.

TIPS!

Tycker ni att konsistensen blir för tjock tillsätt mer vispad grädde.
Vill ni ha en dansk variant så tillsätt curry efter smak och tycke, vill ni bara ha den gulare så tillsätt gurkmeja.

Allt för nu =)

/HK

Kassler i Ugn

Kassler i ugn är en gammal favorit för min del, mycket enkelt, mycket gott.
Kassler i ugn - 4 portioner

400g Kassler
1 brk Skivad ananas (220g ca)
200g champinjoner
3 dl Creme Fraiche
200g riven ost
Salt och Peppar

Tillvägagång:

Sätt ugnen på 200°
Skiva och skär kasslern i kuber, skär ananasen i små "trianglar", spara en liten skvätt juice från ananasen.
Skiva champinjonerna
Blanda Champinjoner, ananas och kassler i en ugnsform, häll på ett par matskedar av ananasjuicen.
Bre på creme fraiche, salta (försiktigt dock kassler kan vara ganska salt beroendes på märke) och peppra uppepå fraichen.
Strö över osten och kör in i ugnen i 30-45 minuter, osten ska ha en fin gyllenbrun färg när det är klart.
Servera med nykokt parboiled ris.

Tips!

Riset brukar vara lagom att sätta igång när man ska köra in kasslern i ugnen
Vill man ha en lite starkare smak kan man ha lite chilipulver uppepå fraichen alternativt hacka i lite färsk chili i kasslerblandningen.
Allt för denna gång, skriv gärna i gästboken till höger ^^
/HK

RSS 2.0