Rhode Island, Vinägrette och Västkustsallad
Avhandlar idag en Rhode islandsås, restaurangversionen (en av dem) Väldigt god till olika sallader
Copyright Felix...

Kanske ett tråkigt alternativ till en riktig rhode island =)
Rhode Island Sås - 8 port
4 dl Majonnnäs enligt förra inläggets recept
2 msk vispad grädde
3 msk Chilisås
1 tsk Whiskey, eller madeira
1 krm pepparot
Salt och peppar
Tillvägagång:
Gör majonnäsen
Blanda i chilisås och whiskey, eller madeira
Vänd i den vispade grädden och smaka av med salt och peppar.
Smaksätt eventuellt med pepparoten
TIPS!
Använd svartpeppar om du vill ha en lite "prickigare" sås, plus att smaken är lite anorlunda
Reglera konsistensen med mer vispad grädde om du tycker det blir lite för bastant.
Ytterligare en sås som är mycket vanlig är Vinaigrette, passar bra till de flesta sallader och är dessutom något nyttigare än de övriga såserna jag än så länge skrivit om.
Vinaigrette - drygt 1 liter
6 dl matolja
4 dl vatten
2 dl Vitvinsvinäger (funkar med balsamvinäger också)
Salt, malen vitpeppar och krossad svartpeppar
Tillvägagång:
Blanda salt, peppar, vinäger och vatten.
Tillsätt oljan ock blanda väl
Smaka av och tillsätt mer av salt och peppar efter smak och tycke
TIPS!
Du kan även tillsätta olika örtkryddor och viltlök, paprika eller nästan vilken krydda som helst, alt efter vad du själv tycker är gott.
man kan även tillsätta lite senap för att få en mer slät sås och en lite annorlunda men god smak. (jag föredrar Dijon)
Till alla dessa såserna kanske det skulle sitta med en god sallad? här får ni en klassisk sallad att avnjuta med dessa såserna.
Västkustsallad - 8 portioner
1 st Kokt hummer
1 st Kokt krabba
400g Räkor med skal
100g Musslor
4 dl Färska Champinjoner
2 dl Skållade strimlade tomater
2 dl Små gröna ärtor
2 dl Sparris med knopp
2 dl Strimlad paprika
1 st Finstrimlad grönsallad
4 dl Rhode islandsås enligt receptet ovan
2 dl Vinaigrette enligt receptet ovan
Garnering:
Salladsblad, Citron, Gurka, Kokt Ägg och Dillkvistar
Tillvägagång:
Gör såserna enligt recepten.
Skala räkorna och lägg upp på ett fat, Klyv sedan hummern och knäck klorna, tag ur stjärtköttet och skär i centimetertjocka skivor, lägg dett bredvid räkorna.
Gör likadant med krabban som med hummern.
Gör iordning de övriga ingredienserna så att allt är i jämnstora bitar (inte garnityret)
Lägg bredvid det övriga på fatet.
(Tänk på att allt ska räcka till 8 tallrikar)
Lägg Lite sallad i en hög på en tallrik, typ assietstorlek
Lägg skaldjuren med grönsaker emellan i grupper ovanpå, Häll försiktigt över lite vinaigrette (använd en matsked för enklaste fördelningen av såsen) så att salladen blir blank och fin.
Garnera med kluvna klor, Salladsblad, Gurka, Äggklyfta, Citronklyfta och dillkvistar.
Servera Rhode islanden bredvid ( a'part på fackspråk =P ) med smör och lite gott bröd.
TIPS!
Försök att lägga upp salladen så luftigt du kan för snyggaste upplägget
Det var alles för idag, blev en del =)
Smaklig spis. (eller stekjärn för den delen)
/HK
Kommentarer
Trackback